Ako na bezchybný sklad a rýchlu expedíciu

Ako čo najrýchlejšie odbavovať zákazky z e‑shopu a zaistiť optimálny stav zásob? Riešením je riadenie logistiky s pomocou vhodného skladového systému, ktorý zabráni chybám a ušetrí veľa zbytočnej práce, starostí i peňazí.


Riadený sklad v e-commerce je v dnešnej dobe konkurenčnou výhodou. Mnoho firiem sa totiž stretáva s následkami tzv. ostrovčekového riešenia, teda izolovaných aplikácií či systémov používaných na jednotlivé postupy. Snaha pokryť podľa potreby a často živelne každú časť logistického procesu zvlášť tak napriek dobrému úmyslu mnohokrát končí zmätkom, chybami, nedostatočným prenosom informácií a neefektívnym využívaním zdrojov či dokonca stratami. Ďalším kameňom úrazu je nedostatok dát alebo neschopnosť ich správne integrovať a využiť v praxi.

Komplexné riešenie pre logistiku

Už pri implementácii, resp. voľbe vhodného riešenia pre danú firmu je potrebné vziať do úvahy, ako celý „organizmus“ funguje, všetko veľmi dobre pochopiť a podrobne premyslieť, aby riešenie skutočne zabezpečilo hladké a bezchybné odbavenie tovaru. Kľúčom k úspechu riadenia zásob je teda integrácia všetkých, prípadne podstatnej časti procesov v jednom stabilnom informačnom systéme. Výsledkom je stav, keď je na sklade vždy to, čo je potrebné, nákup i predaj beží hladko, nehromadia sa ležiaky a ľudia vykonávajú prácu efektívne, bez chýb a časových prieťahov. Zlepší sa tiež organizácia práce, účtovné operácie a efektivita práce na všetkých úrovniach - od skladu po manažment.

„Po prvotnej investícii do ERP systému, konkrétne do ABRA Gen, sme modernizovali skladové hospodárstvo a celú logistiku, bez ktorej nemôže e-commerce dlhodobo rásť, “ hovorí Vladimír Finsterle, majiteľ e-shopu MojaLekáreň.sk.

Efektívne vyskladnenie mobilnými terminálmi

Pokročilým riešením je potom nasadenie WMS mobilných čítačiek čiarových kódov, tzv. mobilného skladníka, ktorý vám priamo v sklade zabezpečí dôslednú evidenciu tovaru, rýchle vyskladnenie požadovaných položiek pre odbavenie k zákazníkom, precízne naplánovaný pohyb skladníkov bez nutnosti neustále sa vracať k počítaču a využitie každého voľného priestoru.

Riešenie od jedného dodávateľa

Práve komplexné riešenie informačného systému s online napojením na mobilné skladové terminály ponúka výkonný ERP softvér ABRA Gen. Riadenie skladov vám teda zabezpečí jeden dodávateľ. Naviac je v ABRA Gen skladové hospodárstvo priamo naviazané na ďalšie obchodné procesy až po účtovníctvo. Využiť je možné taktiež pokročilé nástroje vizualizácie firemných dát vďaka ABRA BI.

Ďalšou výhodou riešenia mobilného skladníka je využitie hardvéru s operačným systémom Android. Z toho vyplýva široká ponuka cenovo dostupných a kvalitných zariadení, rýchlosť a jednoduchosť nasadenia a možnosť customizácie priamo u zákazníka. Investícia sa vám vráti pri prvej inventúre, ktorú zvládne polovica zamestnancov, dvakrát rýchlejšie a bez chýb.

Bezchybná a rýchla expedícia

Súčasťou skladu je pochopiteľne tiež expedícia. Aj tu je možné využiť výhody modernej automatizácie, ktorá zabráni chybám a pomôže vám zrýchliť a zefektívniť expedíciu zásielok. Využiť je možné napríklad plnú integráciu služby Balikobot.sk, ktorá napojením na systémy dopravcov umožňuje bezchybnú, rýchlu a výrazne plynulejšiu expedíciu všetkých zásielok od listov cez balíky až po palety. A to priamo zo systému ABRA Gen. V jednom rozhraní, bez zložitého vyplňovania štítkov, prepínania medzi rôznymi dopravcami, zmätkov a papierovania.

Najmä majiteľom e-shopov alebo obchodným spoločnostiam prináša integrácia služby Balikobot.sk výrazné zrýchlenie expedície zásielok a úsporu mnohých hodín ľudskej práce.

Autor: ABRA Software

ABRA Software je dynamická technologická firma, ktorá vyvíja a dodáva moderné informačné systémy do firiem zameraných na výrobu, obchod a služby. Software tvorí očami používateľov, je intuitívny, prehľadný a prispôsobivý. Zbiera dáta celej firmy, inteligentne ich triedi a vyhodnocuje. Je bezpečný a dostupný odkiaľkoľvek.