Apple Pay vs. Apple Wallet

Služba Apple Pay bola navrhnutá tak, aby nahradila naše kožené peňaženky. A zatiaľ sa to spoločnosti Apple fakt darí. V dnešnom svete je Apple Pay naozaj jedným z najlepších spôsobov, ako nakupovať online aj osobne a je oveľa bezpečnejšia ako karty alebo hotovosť. Je to bezpečný a jednoduchý spôsob, akým môžu ľudia nakupovať v obchodoch, v aplikáciách a na webe.


Čo to ale je Apple Wallet?

Poďme si to hneď ujasniť – Apple Pay a Apple Wallet sú úplne odlišné aplikácie, hoci fungujú spoločne. Wallet je mobilná peňaženka pre iPhone a Apple Watch. Ide o bezpečnú, organizovanú zložku, ktorá ľuďom umožňuje pridávať, prezerať a spravovať svoje palubné lístky, vernostné karty pravidelného cestujúceho, lístky na podujatia, sezónne permanentky a vstupenky na jednotlivé stretnutia, darčekové karty a zákaznícke alebo vernostné karty, kupóny, študentské preukazy, lístky na hromadnú dopravu a mnoho ďalšieho.

Tento digitálny obsah je vlastne digitálna forma informácií, ktoré by inak mohli byť natlačené na malých kúskoch papiera alebo plastu. Zobrazuje sa v natívnej aplikácii spoločnosti Apple a umožňuje ľuďom niečo urobiť v skutočnom svete. Digitálny obsah Wallet sa ľahko používa a ponúka skvelý užívateľský zážitok. Všetok digitálny obsah mojej mobilnej peňaženky sa tiež automaticky synchronizuje medzi mojím iPhonom a hodinkami Apple Watch, akonáhle ho do Wallet pridám.

Digitálny obsah pre Wallet možno distribuovať tromi spôsobmi: ako e-mailovú prílohu, stiahnutím z webu alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie. Obvykle uvidíte gombík „Add to Apple Wallet“, nech už sa firmy rozhodnú pre ktorúkoľvek z možností distribúcie svojho digitálneho obsahu pre Wallet.

Akonáhle je v telefóne, môže byť konkrétny kus digitálneho obsahu Wallet vyvolaný na správnom mieste alebo v pravý čas. Takže napríklad na letisku pred odletom vyskočí palubný lístok alebo keď idem po ulici okolo svojho obľúbeného miestneho obchodu, vyskočí zľavový kupón a pripomienka s aktuálnou ponukou. To znamená, že na ne nemusím myslieť, ale keď ich potrebujem, tak ich ľahko nájdem.

Okrem toho mi môže letecká spoločnosť oznámiť zmenu východu alebo meškanie odletu alebo majiteľ obchodu môže nahradiť môj prepadnutý zľavový kupón novým a upozorniť ma na novú akciu.

Ako preusporiadať obsah Wallet?

Nový kus digitálneho obsahu sa po pridaní automaticky doplní nahor. Poradie, v ktorom sa vaše karty, lístky alebo vstupenky zobrazujú, potom môžete ľahko zmeniť. Je jedno, či chcete svoje karty a vstupenky zrovnať v abecednom poradí, mať lístky na podujatia chronologicky alebo napríklad dať hore tie, ktoré používate najčastejšie.

Ak chcete usporiadať svoj Apple Wallet, stlačíte a podržíte konkrétny kus, ktorý chcete presunúť. Potom ho potiahnete na požadované miesto a pustíte. Ak chcete iný kus z Wallet odobrať, stačí ho vybrať a otvoriť jeho zadnú stranu kliknutím na symbol troch bodiek v pravom hornom rohu. Ten znamená „Ďalší“. Vyberiete „Remove Pass“ a svoju voľbu potvrdíte.

Vitajte v dobe digitálnej

Apple Wallet tiež slúži na uloženie platobných informácií z vašich kreditných, debetných alebo predplatených kariet pre službu Apple Pay, a tak môžete svoje zariadenie používať na platenie. Umožňuje vám ich tiež veľmi ľahko spravovať.

Takže stručne, Apple Wallet je mobilná peňaženka, ktorú môžete použiť na realizáciu mobilných platieb, pri nástupe do lietadla, pre ukladanie kupónov a mnoho ďalšieho. V tandeme s Apple Pay je aplikáciu Apple Wallet s bezpečnostnými prostriedkami možné použiť na všetky vaše platby, a to bez toho, aby ste potrebovali fyzické karty alebo hotovosť. Zabudnite na koženú peňaženku a vitajte v dobe digitálnej.

Tak koľko platobných a zákazníckych alebo vernostných kariet máte práve pri sebe? Trebárs priemerný Američan so sebou ťahá 17 kariet. Je čas sa odľahčiť a prejsť na mobilnú peňaženku. Už sme si zvykli, že mobilné telefóny nahrádzajú fotoaparáty a počítače. Teraz je čas nahradiť plastové platobné karty a hotovosť. Verte alebo nie, čoskoro bude takmer polovica transakcií vykonaná bez použitia hotovosti. Ja už napríklad žiadnu koženú peňaženku nenosím a najesť sa do reštaurácie, niečo nakúpiť alebo natankovať na čerpacej stanice idem len s mobilným telefónom.

Autor: Ladislav Poledna

Preklad: Ladislav Poledna, Poradca podnikateľa

Ladislav Poledna inšpiruje čitateľa každý týždeň svojimi príbehmi o mobilnom marketingu na blogu Become Digital. Nájdete tam originál tohto článku a veľa ďalších. Už niekoľko rokov úspešne buduje vzťahy so zákazníkmi v rôznych priemyselných odvetviach. Nedávno spolu s kamarátom založil Digikupon – softvérovú službu, vďaka ktorej si firmy môžu mobilný marketing dovoliť a ľahko použiť. Môžu vytvárať a spravovať vlastný značkový digitálny obsah a doručovať ho do mobilných peňaženiek, ako sú Apple Wallet alebo Google Pay a potom posielať správy priamo na zamknutú obrazovku jednotlivých ľudí v správny čas alebo na správnom mieste bez toho, aby bolo potrebné vyvíjať vlastnú mobilnú aplikáciu.