Grafické trendy v roku 2021

Ak ste si mysleli, že pandémia na trendy v dizajne nemala žiaden dosah, mýlite sa. Online svet počas pandémie naberá na obrátkach. E-shopy, komunikačné kanály či voľnočasové platformy počas lockdownu zažívajú boom. Situácia ovplyvnila zmýšľanie ľudí, ktorí s malou dušičkou čakajú na lepšie časy. Odzrkadľuje sa to aj na zmenách a vývoji grafického dizajnu. Prinášame vám grafické trendy, ktoré budú dominovať v roku 2021.


Prírodné elementy

Pri neustálom pozeraní sa na 4 biele steny hľadá aj zarytý mestský typ trochu čerstvého vzduchu v prírode. Stala sa pre nás všetkých útočiskom a možnosťou mať aspoň na chvíľu pocit, že je všetko normálne. Preto sa čoraz častejšie v dizajne objavujú prírodné prvky. Zákazník má pocit mentálneho odpočinku. Okrem jemných zemitých a prírodných farieb sa v dizajne objavujú aj prírodné elementy, ako napríklad listy, kamene, či kvety.

 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 

Príspevok, ktorý zdieľa Anna Bond (@annariflebond)

Udržateľnosť 

Udržateľnosť bola témou už v roku 2019, no rok 2020 ju zvýraznil oveľa viac. Tento trend úzko súvisí s tým predošlým. Pandémia nám všetkým priniesla do života najmä frustráciu, no na ekologickú situáciu našej planéty mala pozitívny efekt. Príroda nám umožnila zvládnuť situáciu ľahšie a začali sme si ju viac vážiť. Preto aj mnoho dizajnérov a výrobcov mení obaly svojich produktov a pracuje s možnosťami, ktoré sú ľahko recyklovateľné, udržateľné a eco-friendly. 

Kreslené prvky

Kreslené ilustrácie sa vo svete dizajnu objavujú stále častejšie. Sú hravé, minimalistické a hlavne multifunkčné. Do minimalistického dizajnu prinášajú osvieženie, ktoré je pre zákazníka veľmi atraktívne. Svet je plný jednotvárneho dizajnu, preto ten s nadčasovými animáciami vyniká a rozhodne tak skoro neodíde.  

 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 

Príspevok, ktorý zdieľa Alejandro Gavancho (@designbymagno)

Optické ilúzie

Ak máte pocit, že optické ilúzie už dávno nie sú in, nie je to celkom tak. Opäť sa stávajú výrazným prvkom v dizajne. Optická ilúzia má na nás ten správny efekt, ktorý značka, alebo dizajnér potrebuje na to, aby ostal zapamätaný. Optická ilúzia nás núti dívať sa na dizajn dlhšie a tým pádom sa nám zarýva do pamäti. Logo alebo dizajn s nami ostáva dlhšie a registrujeme ho. Ak teda hľadáte prvok, ktorým by sa vaša značka odlíšila od ostatných, optické ilúzie sú tým správnym krokom. Pretože čím dlhšie sa pozeráte, tým dlhšie sa potrebujete pozerať. A to predsa chceme dosiahnuť. 

 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 

Príspevok, ktorý zdieľa Retail Design Blog (@retaildesignblog)

Optimizmus a hravosť

To, že je spoločnosť tento rok veľmi unavená, sme už spomínali. V neustálom prísune negatívnych správ všetci dúfame, že niekde uvidíme konečne niečo pozitívne, farebné, čo nás dobije energiou, ktorú tak zúfalo potrebujeme. Presne preto sa farebné a hravé prvky stávajú trendom roka 2021. Farbami a pozitívnym obsahom sa nemá šetriť a všetci taký dizajn s radosťou uvítame. Ak teraz má byť niečo pozitívne, nech je to rozhodne dizajn a nie covid test. 

A čo na to náš arťák Fuxo? 

Svetové trendy sme si zhrnuli a náš art director Fuxo sa s nimi stotožňuje. Prírodné prvky a pozitivizmus v dizajne sú za neho kľúčovými trendami v roku 2021. Dodal však za seba dva body, ktoré sú za neho dôležité a nemali by sme ich vo svete dizajnu opomenúť. 

Nedokonalosť

Sem patria najrôznejšie hand-made výrobky, ktoré majú vzbudzovať dojem autenticity a jednoduchosti. Práve takéto prvky sa dajú zakomponovať aj do ilustrácii a tvoriť tak dizajn, ktorý reflektuje nedokonalé „pekno-nepekné“ veci. 

Odvaha

Pandémia otvorila priestor na prehodnotenie doteraz zaužívaných vecí. Otvorila priestory vyskúšať niečo nové. Preto v dizajne zabudnime na vyskúšané pravidlá. Máme možnosť tvoriť niečo, čo tu ešte nebolo. Stereotypu už bolo dosť. 

Tento rok bol pre nás všetkým ťažkým a preto sa navzájom inšpirujme, starajme sa o seba a nebojme sa nového. Tento rok nás naučil vážiť si prírodu, byť lepšími ľuďmi a nebáť sa skúšať nové veci. To isté zaznamenáva aj svet dizajnu.

Autor: Kreativ gang 

Zdroj: Graphicmama, Behance, Creativboom

Kreativ Gang je česko-slovenská akčná marketingová agentúra. Odvádzame precíznu prácu pre ambicióznych klientov. Našu energiu, kreativitu a efektivitu vkladáme do rastu vašej značky. Tvoríme marketingové stratégie, pomôžeme zvýšiť predaje vďaka PPC a optimalizácii kampaní. Spravujeme značkám sociálne siete a tvoríme moderné weby a namakané vizuálne identity. Nájdete nás v Žiline, Bratislave a Prahe. Napíšte nám a postaráme sa o to, aby bolo vašu značku vidieť.