Ako vybrať vhodné riešenie pre e-shop

Základom úspešného fungovania e‑shopu je práca s dátami. V predchádzajúcom príspevku "Vybudujte e‑shop na pevných základoch" sme vám predstavili, ako dáta šikovne zhromažďovať na jednom mieste a ako s nimi pracovať v e‑commerce. Teraz sa zameriame na spôsoby realizácie e‑shopu a poradíme vám, aký z nich pre svoju firmu vybrať.


Ešte než sa vrhnete na výber konkrétneho riešenia a dodávateľa, premyslite si dôkladne celú obchodnú stratégiu. Hneď na začiatku by malo padnúť rozhodnutie, čo chce firma dosiahnuť a na aké cieľové skupiny sa chce zamerať. Až potom sa môže spustiť fáza príprav, výberu vlastného riešenia a jeho implementácie.

E-commerce musí stáť na pevných základoch a dobre nastavených interných procesoch. Je dôležité venovať sa všetkým procesom komplexne. Nestačí mať skvelý vizuál na frontende, ale je nutné ho podporiť fungujúcim systémom, logistikou, organizáciou skladu a kontrolou financií. Všetky systémy spolu musia komunikovať online cez API, aby bolo možné doručiť tovar k zákazníkovi čo najrýchlejšie s vysokou mierou automatizácie.

Ako integračnú platformu je najvhodnejšie využiť flexibilný informačný systém, ktorý zabezpečí automatizáciu vnútorných procesov od prijatia objednávky až po vyskladnení a fakturácii. Zároveň sa postará o administratívu spojenú s legislatívou vedením účtovníctva. Na taký základ sa dá potom ľahko napojiť riešenie, ktoré najviac vyhovuje charakteru vášho podnikania.

Aké riešenie vám odporúčame?

S nasadením informačného systému sa priamo ponúka variant integrovaného e-shopu. Nespornou výhodou je, že prevádzku platformy i e-shopu má na starosti jeden dodávateľ a všetko beží na jednej infraštruktúre. Všetky dáta sú uložené a spravujú sa na jednom mieste a e-shop pracuje v reálnom čase s rovnakými dátami ako informačný systém.

Ak váš online biznis vyžaduje špecifický prístup, bude najlepšie zvoliť zákazkový projekt od spoľahlivého dodávateľa, ktorý sa vie cez API napojiť na ERP platformu. Takéto riešenie sa úplne prispôsobí potrebám firmy a e-shop projektuje skúsený tím, ktorý dokáže poradiť s optimalizáciou celého e-commerce riešenia. Realizácia je však časovo i finančne náročná.

Podobné to je i v prípade, že sa rozhodnete vyvíjať predajný portál vlastnými IT špecialistami. Získate síce flexibilné riešenie, ktoré má firma úplne pod kontrolou a umožňuje jej rýchlo reagovať na rôzne požiadavky na zmeny, no na druhej strane si vyžaduje nemalé investície do vlastného vývojového tímu, ktorý naviac musí byť schopný držať krok s modernými trendmi.

Najrýchlejšou a zdanlivo najľahšou cestou od nápadu k realizácii je voľba krabicového riešenia typu Shoptet či Shopify. Zriadenie e-shopu nie je finančne náročné, avšak nastavenie individuálnych požiadaviek je náročnejšie. 

Voľba jednotlivého riešenia závisí na vašich konkrétnych víziách a cieľoch. Vyberajte i s ohľadom na budúci rozvoj a rast firmy – je dobré, aby bolo riešenie pripravené na plánovaný posun vášho online biznisu, avšak nemá zmysel investovať do funkcií, ktoré využijete len okrajovo alebo vôbec.

ABRA E-commerce centrum

V našom novo vzniknutom ABRA E-commerce centre vám pomôžeme odhaliť všetky nedostatky a navrhneme fungujúce riešenie. Oprite sa o naše desaťročné skúsenosti s tvorbou viac než 150 e-shopov.

Autor: ABRA Software

ABRA Software je dynamická technologická firma, ktorá vyvíja a dodáva moderné informačné systémy do firiem zameraných na výrobu, obchod a služby. Software tvorí očami používateľov, je intuitívny, prehľadný a prispôsobivý. Zbiera dáta celej firmy, inteligentne ich triedi a vyhodnocuje. Je bezpečný a dostupný odkiaľkoľvek.